Referendum 2023 - GARAMPÁLD

Tartalomhoz ugrás

Zuzana Čaputová, köztársasági elnök határozatban hirdette ki a népszavazást  
Az  államfő a 2022. augusztus 24-én beérkezett állampolgári petíció és a  SZK Alkotmánybíróságának 2022. október 26-ai döntése alapján hirdette ki  a népszavazást, amit szombatra 2023. január 21-re írt ki.
A népszavazáson a választók a petícióban másodikként szereplő kérdésről fognak dönteni:  
„Súhlasíte  s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady  Slovenskej republiky je možné uskutočniť referendom alebo uznesením  Národnej rady Slovenskej republiky, a to zmenou Ústavy Slovenskej  republiky?“ (Egyetért azzal, hogy a Szlovák Köztársaság  Nemzeti Tanácsa választási időszakának lerövidítése népszavazással vagy a  Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának határozatával, mégpedig a  Szlovák Köztársaság Alkotmányának módosításával valósuljon meg? – nem  hivatalos fordítás).  
A  népszavazási kérdés pontos és teljes megfogalmazása tartalmazza az  alkotmány konkrét paragrafusainak felsorolását is, amiken keresztül az  említett változás megvalósítható - ezek a szavazólapokon fel lesznek  tüntetve.
A népszavazásnak nem lesz  része a petíciós íveken feltüntetett első kérdés, miután ezt az  Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette.  
A  népszavazás időpontjának meghatározásánál az államfő figyelembe vette  az új törvénymódosítást, ami tartalmazza a külföldről, postai úton  történő szavazás igénylésének lehetőségét is.
Azok  a választópolgárok, akik nem rendelkeznek állandó lakhellyel a Szlovák  Köztársaság területén, és azok a választópolgárok, akik a Szlovák  Köztársaság területén állandó lakhellyel rendelkeznek, de a népszavazás  időszakában annak területén kívül tartózkodnak, a postai úton történő  szavazást a belügyminisztériumban vagy az állandó lakhelyük szerinti  községi/városi hivatalban írásban vagy elektronikusan kérvényezhetik.
A népszavazás kiírásáról szóló államfői határozat a Szlovák Köztársaság Törvénytárában jelent meg.

 
                                                                                                            Közzétéve 14.11.2022

Információk a választópolgárok részére:


Vissza a tartalomhoz